Fragmenten uit de Atea geschiedenis

Wat?

Atea, een goed gekend telefoonbedrijf, was ontstaan in het Antwerpse in 1892. Gedurende meer dan 100 jaar heeft dit bedrijf aan de top gestaan van  telefonie in België, en ver daarbuiten.
Thans is Jan Verhelst, op basis van heel wat informatie,  na meer dan zes maanden intensieve research erin geslaagd de geschiedenis van “ons” bedrijf (althans voor een deel) in kaart te brengen. De studie bestaat uit enkele grote delen:

Is dat leesbaar?

Het taalgebruik en de technische diepgang is meestal te vergelijken met wat er in Atea Info verscheen[1]. Verschillende artikels uit dit personeelstijdschrift zijn immers ook overgenomen.
De studie, die intussen is uitgelopen tot een brochure van meer dan 300 bladzijden en  bijna 400 illustraties, wordt thans in brochurevorm uitgebracht. De doelgroep van deze brochure zijn de vroegere Ateanen, mensen die toch iets van de achtergrond van het bedrijf kennen.

Wat staat er zo al in?

Zie hier voor de voorlopige inhoudstafel.

Zie hier voor een  overzicht van de gebruikte bronnen (zowel boeken, tijdschriften als mensen)

De vrienden van het Ateamuseum en enkele sympathisanten, allen oud-Ateanen hebben een eerste copie gelezen en enkele suggesties gedaan ter verbetering, waarvoor hartelijk dank.

Kan ik dat bestellen?.

Het kan éénmalig besteld worden. Het aantal brochures wordt dan gemaakt en geleverd aan de belangstellenden aan een voordelige prijs. Nabestellingen zijn moeilijk, omdat we volumes moeten hebben voor een voordelige prijs.

Zie hier  meer informatie om te bestellen.

Wie wordt hiervan op de hoogte gebracht?

De doelgroep van deze tekst zijn alle oud-Ateanen. Echter het is niet gemakkelijk ze allemaal te bereiken, op een efficiënte manier. Ook willen we vermijden dat onze mail overkomt als "spam".

Daarom hebben  we ons in principe gericht tot volgende groepen.

Leden seniorenclub Enkel senioren uiteraard
Leden Vehoka Zowel actieven als senioren
Ledenlijst reünie PABX labo Zowel actieven als senioren
Leden Kul & Tuur Zowel actieven als senioren

Daarnaast een lijst van namen van mensen die ik ken, die iets moeilijker definieerbaar is

Dit resulteerde in volgende lijsten:

Ik ken mensen die niet vermeld zijn, mag ik die op de hoogte brengen?

Uiteraard, iedere ex-Ateaan is welkom. Check misschien eerst of hij/zij al niet op de hoogte is via één van deze lijsten hierboven (we hebben +/- 340 mensen aangeschreven). Wij rekenen een beetje op dit domino-effect. En denk aan de afsluitdatum van 31 januari 2009.

Ik heb  aanvullingen en correcties, waar kan ik terecht?

Wij zijn niet feilloos. Opbouwende kritiek wordt in dank aanvaard. We zullen die dingen publiceren via http://home.scarlet.be/jan.verhelst/atea/

Mail aanvullingen en wijzigingen hier.

Hoe ziet de uitgave er uit?

Inhoudelijk kan je hierboven zien  wat er instaat, maar hoe is de uitgave gemaakt?

Het document van ongeveer 325 blz wordt met kwaliteitslaserprinters afgeprint op A4, recto verso. Het wordt "ingebonden" met metalen ringen, en voorzien van een halfdoorzichtige plastieken kaft. De eerste bladzijde ziet er ongeveer uit zoals de homepagina van deze website.

Reacties

eerste reacties reeds tijdens het bestellen.

terug naar het overzicht

[1] Op twee hoofdstukjes na: ééntje over technologie, en ééntje met een dieper gaande studie “wie was de eigenaar van Atea?"


laatst gewijzigd op 17/03/09 door Jan Verhelst